tisdag 23 december 2008

Mp:s stadgar - en tidsinställd bomb för de rödgröna?

Per Gudmundson skriver idag en ledare i SvD om hur miljöpartiets stadgar kan komma att ställa till det för en eventuell rödgrön regering efter valet.

Gudmundsons tes är att miljöpartiets bestämmelser om att deras representanter inte "får inneha en plats i något organ i riksorganisationen längre än nio år i följd" kommer att bli något av en tidsinställd bomb för de rödgröna. Detta i och med att såväl Maria Wetterstrand som Peter Eriksson, båda valda år 2002, kommer att slå i detta nioårstak år 2011, ett år efter valet. Som en följd av detta menar Gudmundson att de krafter inom miljöpartiet som har varit, och är, skeptiska till samarbetet med socialdemokraterna vid denna tidpunkt kommer att orsaka oreda i en eventuell rödgrön regering.

Även om sådana krafter givetvis existerar inom miljöpartiet så verkar det inte givet att Wetterstrand/Eriksson kommer att utmanövreras i och med att de måste lämna sina platser som språkrör och att en ny, mer radikal, ledarduo kommer att dominera partiet. Vid en eventuell rödgrön valseger 2010 borde ju Wetterstrand och Eriksson kunna göra något av en Leijonborg/Björklund, dvs. de avgående språkrören intar ministerposter och förblir krafter att räkna med i partiets ledarskikt medan de lämnar över det formella partiledarskapet till andra förmågor. Rimligen är en sådan lösning i såväl miljöpartiets som de röda partiernas intresse.

Uppdatering: Två statsvetare ger Gudmundson rätt om att språkrörsbytet ökar osäkerheten kring de rödgröna. Peter Eriksson och miljöpartiets partisekreterare vill tona ner betydelsen av språkrörsbytet medan Birger Schlaug menar att partiet kan komma att välja mer radikala språkrör om de rödgröna förlorar valet.

Uppdatering 2: Mona Sahlin ekar via sin pressekreterare min invändning om distinktionen mellan språkrör och ministerposter, komplett med exemplet Leijonborg/Björklund.


Mer om detta ämne:
De ofrivilligas allians (2008-12-14)
De rödgröna enas om att enas, litegrann i alla fall (2008-12-08)
Intressant om de rödgröna samarbetssvårigheterna (2008-11-23)
När ord och handling skär sig (2008-11-19)
Den rödgröna förvirringen består inför 2010 (2008-11-15)

Inga kommentarer: