lördag 10 januari 2009

Socialdemokraterna internt splittrade om Mona Sahlins linje

En av socialdemokraternas ledande företrädare, riksdagsmannen och partistyrelseledamoten Morgan Johansson från det inflytelserika Skånedistriktet, ställer sig nu i täten för ett uppror inom partiet mot Mona Sahlins ekonomiska linje:

"Därmed sällar sig Skånedistriktet till vänsterpartiet som länge vägrade att acceptera utgiftstaket. För att få vara med i det rödgröna samarbetet vek sig Lars Ohlys parti i början av december, men får nu alltså medhåll från oväntat håll." DN

Enligt SvD gäller Skånesossarnas kritik inte bara utgiftstaket utan även Riksbankens inflationsmål, vilket de tycker ska "kompletteras" med ett sysselsättningsmål. Av artikeln framgår inte hur konflikter mellan bekämpandet av inflation och arbetslöshet ska hanteras av Riksbanken.

Morgan Johansson vill tvinga fram "kompromiss"
Vidare frågade DN Morgan Johansson följande:

"Kommer ledningen att backa? Det ligger inte för mycket prestige i frågan nu?"

Johanssons svar:

"Det blir väl nåt slags kompromiss. Som det brukar bli. Jag vet inte om det ligger prestige i frågan. Nu ska vi ta intryck av vad ekonomer säger och inte låta oss ledas av prestige."

En "kompromiss" mellan ett fast utgiftstak och ett utgiftstak som höjs till någon av Skånedistriktet fastlagd nivå skulle onekligen innebära en höjning av utgiftstaket. Hur en kompromiss mellan att Riksbanken ska sikta mot ett inflationsmål å ena sidan och mot såväl ett inflationsmål som ett sysselsättningsmål å andra sidan skulle kunna se ut förklarar inte Johansson i artikeln.

S-ledningen kallsinning
Thomas Östros, socialdemokraternas talesman i ekonomiska frågor, känner igen Johanssons kritik:

"Det är en klassisk diskussion inom socialdemokratin, som är väldigt viktig. Med ett sånt här ekonomiskt läge så blir överskottsmålet ännu viktigare, och det är tack vare det som vi kan kräva av regeringen att göra mer för att bekämpa arbetslösheten." SvD

Alltså: Östros tycker att hans partikollega är ute och cyklar, eftersom Östros menar att överskottsmålet är än viktigare i svåra ekonomiska tider.

Sven-Erik Österberg, socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, har inte heller någon förståelse för Skånesossarnas linje:

"Vi kan inte som oppositionsparti ha en mer lössläppt ekonomisk politik än vad vi hade i regeringsställning. Det håller inte. Det skapar ingen bra trovärdighet i förhållande till väljarna när det gäller vår regeringsduglighet." SvD

Läs mer: SvD, AB, Kristianstadsbladet, Göran Pettersson, Sylvia Asklöf Fortell


Mer om detta ämne:
Rödgröna arbetsgrupper ännu inte tillsatta (2009-01-09)
Blockpolitik anno 2009 (2009-01-08)
Ett avsevärt handikapp för en som vill bli statsminister (2009-01-08)
Mp:s stadgar - en tidsinställd bomb för de rödgröna? (2008-12-23)
De ofrivilligas allians (2008-12-14)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är systemet som rasar och socialdemokraterna måste skaffa sig en politik som inte sitter i knät på finanseliten (såsom alla politiker gör idag, oavsett färg). Sossarna måste våga frigöra sig från detta parasitsystem.

Tog upp detta i min senaste blogg:
http://blogg.aftonbladet.se/11316/perma/1081463

Anonym sa...

Michael:

Tack för din kommentar.

Jag antar att du förstår att vad vänsterpartiet och (s) i Skåne med Morgan Johansson i spetsen föreslår i praktiken innebär en kommande ökad offentlig skuldsättning genom höjningen av budgettaket och ett övergivande av riksbankens prioritering av inflationsbekämpning.

Prioriteras inflationsmålet ner så riskerar man ju att pengavärdet urgrävs, vilket jag tror att du är emot i och med att även det är en kraft som verkar för ökad skuldsättning (ju högre inflationen är desto mindre är de pengar värda som man betalar tillbaka skulden med jämfört med värdet då pengarna lånades).

Även Skånesossarnas linje om att riksbanken ska ha just ett sysselsättningsmål verkar inflationsbefrämjande i och med att det pressar ner räntorna. Alltså även det något som främjar ökad skuldsättning.