fredag 30 januari 2009

Vad vilja de rödgröna om skatterna?

Bloggaren bakom vänsterbloggen Ett Hjärta Rött försöker idag att få oss att tro att 99% (alternativt 96%) av den svenska befolkningen är motståndare till de skattesänkningar som Alliansen har genomfört som ett led i införandet av en arbetsinriktade politik som en kontrast till den bidragsinriktade vänsterpolitik som folket röstade bort i valet 2006.

Tvärtemot vad aktuella opinionsundersökningar gör gällande, där ju Alliansen fortsätter att gå framåt.

Om det nu vore så att folk är så överväldigande emot just Alliansens arbetsinriktade linje, varför växer då Alliansens stöd? Den enda rimliga förklaringen, om man accepterar Ett Hjärta Rötts världsbild (vilket jag inte gör), måste ju vara att folk ser att andra delar av den rödgröna partiernas politik är så avtändande i jämförelse med Alliansens att man ändå väljer att ge sitt stöd till Alliansen. Eller är Ett Hjärta Rötts människosyn helt enkelt att folk inte klarar av väga ett politiska alternativ mot ett annat, vilket ju är själva grunden i en demokrati?

Ett Hjärta Rött förbigår vidare den logiska orimligheten i att ett rödgrönt regeringsalternativ skulle kunna genomföra en politik som samtidigt ger en grupp (pensionärer) såväl samma skatt som lägre skatt än en annan grupp (löntagare) vid lika inkomst.

Oavsett vilket av dessa alternativ (för det rör sig om oförenliga ståndpunkter) som de rödgröna eventuellt skulle kunna enas om inför valet 2010 infinner sig givetvis följande fråga om de enda möjligheterna som de rödgröna har om de ska göra verklighet av sin retorik, vilken jag bollar vidare till Ett Hjärta Rött:

Är de rödgrönas politik att sänka skatten för pensionärer eller är den att höja skatten för löntagare?


Mer om detta ämne:
Socialdemokraterna internt splittrade om Mona Sahlins linje (2009-01-10)
Rödgröna arbetsgrupper ännu inte tillsatta (2009-01-09)
Blockpolitik anno 2009 (2009-01-08)
Ett avsevärt handikapp för en som vill bli statsminister (2009-01-08)
Mp:s stadgar - en tidsinställd bomb för de rödgröna? (2008-12-23)